dimarts, 24 de juny del 2008

QUI VA MATAR AL COTXE ELÈCTRIC?



Ja fà unes setmanes que vaig veure un GRAN documental en V.O. (per variar) que es deia "Who killed the electric car?". Us el recomano.
Explica com la indústria de l'automòbil, els governs i les grans petroleres ens controlen, i ens obliguen a dependre del petroli per agafar el cotxe. Ens venen la moto de que "en el futur" hi haurà cotxes elèctrics que aniràn tant ràpid com els de gasolina, que tindràn tanta autonomia com els de gasolina i seràn tant potents com els de gasolina, però que ara per ara, és ciencia ficció. Cada any a les fires d'automòbil estem farts de veure prototips de cotxes elèctrics, d'hidrògen i de la mare que els va parir, que mai arribaràn al mercat.
L'any 96 (del segle passat) General motors va fer l'EV1, un cotxe elèctric 100% que no contaminava, corria fins a 225 km/h, accelerava de 0 a 100 en 9 segons, tenia una autonomia de fins a 128 km i es podia carregar un 80% de la bateria en només 10 minuts d'enxufar-lo. També es van fer Toyota Rav4, Ford range, Nissan Passadena.... tots ells elèctrics. I els van fer perque hi havia una llei a Califòrnia que els obligava a fer cotxes no contaminants (llei que ja s'encarregarien d'eliminar).

No era prou potent? No era prou ràpid? No era prou autònom? No era prou econòmic? potser massa!!!!!! on hi hauria benefici per les petroleres si la gent no cal que passi per caixa cada setmana?
General Motors, va "llogar" aquestos cotxes en lloc de vendre'ls i l'any 2004 i 2005 -quan es van carregar la llei-, van anar recuperant-los tots per destruir-los, alguns d'ells nous de trinca. El mateix van fer els seus competidors i "amics" de Toyota, Ford i Nissan. Per què haurien de destruir cotxes nous? Per què eliminar 5000 cotxes elèctrics, impedint a la gent que els poguessin comprar?
Per què no han triomfat aquestos cotxes econòmics i no contaminants si són tant bons? Pregunteu-li als constructors de cotxes, al senyor Bush i als seus amics financiadors de campanyes, a les petroleres i lobbies americans que compren patents de bateries elèctriques per treure-les del mercat, etc, etc, etc.

Veieu aquest documental i veureu de quin peu calcen!!!
(Abstenir-se de veure'l si teniu úlcera gastroduodenal) ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada