dilluns, 29 de juliol del 2013

República bananera

Si us heu quedat amb ganes de més fotos "ticas" , aquí les teniu:        COSTA RICA - 2013   


I ara les reflexions finals:

Costa Rica és un país aparentment considerat una república bananera. I com no, pinyes i plàtans! i café i cacau!. La principal font econòmica és l'agrigultura. L'altra, el turisme. Lo bo és que el turisme que potencien és el turisme ecològic. La infrastructura de parcs naturals i nacionals, passa la mà per la cara a molts països desenvolupats.
El principal valor del país, és la natura. I per això segons ens van dir, el govern té com o objectiu plantar cada any 5 milions d'arbres. I creieu-me... n'hi ha molts! (L'any 2008 en van plantar 8 milions). Això és lluitar contra el canvi climàtic i no construir 8 milions de pisos a primera linea de costa!

A Costa Rica està prohibida la caça esportiva. Les tortugues estàn protegides. Accedir a la platja quan és temporada de cría de tortugues, té multa. La venta il.legal de granotes i altres està penada amb presó.

Costa Rica es va independitzar de l'imperi espanyol al 1821. Sense referèndum. Desconec si aquest fet va vulnerar algun article de la constitució. El fet és que un país petit, amb 4,5 milions d'habitants, se'n surt. I se'n surt bé.

I desde 1948, Costa Rica no té exercit. El president de la república, un tal Josep Figueres Ferrer... quin nom, no? doncs sí, un fill de catalans, va dir: "no vull un exèrcit de soldats, sinó un exèrcit d'educadors". I dit i fet. Els diners de l'exèrcit, van servir i serveixen per fomentar l'educació gratuïta, i la sanitat universal. A l'altra banda de l'oceà  hi ha països que es gasten 530 milions d'euros en un submarí que no flota, mentre es retalla en sanitat i educació. Qui és el bananero?

Resumint: Una república petita, s'independitza d'Espanya. El món segueix girant. Gràcies a un president d'arrels catalanes se suprimeix l'exèrcit. No els ataca ningú. Els diners que s'estalvien, els inverteixen en educació (98% d'alfabetisme, escola gratuïta fins als 18 i universitat subvencionada). El país se n'ensurt, sent un dels països més desenvolupats d'Amèrica.

Conclusió: Vull una república bananera!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada